Welkom!

Dit is de site van De Stichting Historische Projecten Rijswijk.

De historie van Rijswijk.
De geschiedenis van Rijswijk in de breedste zin te boek gesteld.
Cultuur, Archeologie, Sport, Onderwijs, Kunst, Literatuur, Architectuur, Landgoederen,
Tweede Wereldoorlog, Buitenplaatsen.


Nieuws

Vanaf nu is het boek "Vredenoord, nog een parel aan de Vliet" via deze website te bestellen.


In memoriam: Jan Eijken

Op 15 maart j.l. is het bestuurslid van de SRHP Jan Eijken overleden.

Jan Eijken was kapper in de Kerklaan, waar hij samen met zijn gewaardeerde collega Koos herenkapsalon Jan Eijken uitbate. Een bekende plek waar menig oud Rijswijker zijn haar liet knippen al dan niet met een kopje koffie en een praatje. En ook zonder knipbeurt was iedereen van harte welkom in de inmiddels gesloten zaak waar hij tot zijn dood boven woonde. 

Deze kapper was echter meer. Zo bezat hij een beeldbank van oud Rijswijk waar uit werd geput om leegstaande panden in de Herenstraat op te vrolijken. Daarnaast was hij een actief HVR lid. Ook gaf hij als bestuurslid van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten boeken uit over zijn woonplaats.

Zo verschenen er boeken als “Verhalen van Rijswijk - de canon” (met later een bijbehorende website), Het Verhaal van Leeuwendaal en “Hendrik Tollens cz. 1780-1856”. Deze werden geschreven door verschillende leden van de HVR en historici.
Zelf stond hij ondermeer in voor ‘Van Kerk tot Klei – De Kerklaan in Rijswijk’, waarover hij in 2009 een lezing verzorgde voor de HVR.  Van zijn eigen hand kwamen de boeken “De Bevrijdingsoptochten in Rijswijk”. Ook droeg  hij bij aan boeken als “Drievliet 70 jaar” en “Vredenburch 75 jaar”. Samen met de HVR werd er ter gelegenheid van het jubileum van de vereniging ook het boek “In amper 25 jaar..”

De heer Eijken was echter niet alleen met het verleden bezig. Al snel liet hij een eenvoudige doch effectieve website bouwen om zijn boeken te verkopen en bracht hij een boek uit over het blijvende werk van het forensisch instituut in Rijswijk.

De Stichting Historische Projecten Rijswijk zal Jan Eijken herrineren als een toegewijd bestuurslid en bijzonder inwoner van de gemeente.  

Op vrijdag 21 maart werdt Jan tijdens een korte herdenkingsceremonie in de Oude Kerk aan de Herenstraat massaal met een lach en een traan herdacht door familie, vrienden, kenissen, winkeliers en klanten. De crematie volgde in besloten kring een dag later.

Jan Eijken

 Laatste update: donderdag 20 maart 2014


Links

Canon van Rijswijk

Paul de Boer